Oficjalny Polski Fansite Necrovision Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Pierwsze wrażenia SP
Autor Wiadomość
neoXs 
Administrator
Community Manager

Wysłany: 2009-03-05, 21:08   Pierwsze wrażenia SP

Premiera Necrovision tuż tuż :) Dlatego też w tym temacie możecie opisywać swoje pierwsze wrażenia po zagraniu w kampanie dla pojedynczego gracza.

Żar 
Świeża Krew
szybki oponent

Wysłany: 2009-03-08, 00:52   

single całkiem niezły, właśnie przeszedłem grę

znalazłaby się garść bugów do wymienienia, ale nie są to jakieś poważne sprawy

neoXs 
Administrator
Community Manager

Wysłany: 2009-03-09, 18:56   

Stwierdzam, że optymalizacja jest dużo lepsza niż w demie. Na swoim konfigu mogę grać w 1024*768 na średnich detalach + parę opcji wysokich ^^ Aczkolwiek drastyczne spadki fpsów dzieją się przy jakichkolwiek rozmyciach i w dymie.

Polonizacja wyszła całkiem fajnie :D Ma to swój klimat i humor. Jedynie zombie mogłyby milczeć albo ewentualnie stękać a nie gadać ;)

Piotrek 
TheFarm 51

Wysłany: 2009-03-09, 20:43   

neoXs napisał/a:

Polonizacja wyszła całkiem fajnie :D Ma to swój klimat i humor. Jedynie zombie mogłyby milczeć albo ewentualnie stękać a nie gadać ;)

To zalezy od podejscia do tego czym sa zombiaki:)

W pewnym momencie produkcji zaproponowalem nawet aby zombiaki nic nie mowily: w koncu wg "niektorych zrodel" nie maja one strun glosowych (albo maja je na tyle przegnite, ze o gadaniu nie ma mowy).

IMO wygrala fajniejsza opcja:)

MCaleb 
Ocalały
Arcy(Złośliwy)Lisz

Wysłany: 2009-03-09, 21:18   

Zombie to ożywione trupy za pomocą (zazwyczaj czarnej) magii.
Nie jest to ożywienie techniką (jak w przypadku potwora Frankensteina), a przy użyciu siły nadprzyrodzonej. Dlatego też to, czy zombie będą potrafiły mówić czy charczeć, zależy tylko od tego w jakim uniwersum się znajdują.
Przez to, nawet w przypadku braku strun głosowych, będą mogły wydawać dźwięki. Oczywistym jest, że nie będą cytować Szekspira z czystym brytyjskim akcentem (choć nie jest to niemożliwe), ale mogą mruczeć na tyle zrozumiale, by zrozumieć co mówią.

Inną rzeczą jest sama treść przekazu. Jeżeli pozostawiamy to kwestii ich przegniłych mózgów, to nie będzie możliwe prowadzenie konwersacji z takim indywiduum. Dlatego też dość klimatycznym rozwiązaniem jest nakazanie ożywieńcom mówić ich ostatnie słowa (czy też słowa, które zachowała ich pamięć), jak w tym przypadku.
Prócz tego, oczywiście, można stymulować wyższe partie mózgu magią, ale jest to nieopłacalne w przypadku mięsa armatniego (przez co rzadko spotykane w większości uniwersów).

Prócz tego dochodzi efekt psychologiczny. Milczące umarlaki są przerażającą siłą, ale głownie wtedy, gdy zbieramy z nich armię. Natomiast małe oddziały lepiej sprawdzają się, gdy wydają jakieś dźwięki, by tym bardziej zastraszyć przeciwnika. A jeżeli jeszcze potrafią coś niezrozumiale mówić, jest tym lepiej.

Przepraszam, że aż tak się rozgadałem na lekko offtopowy temat, ale to zboczenie zawodowe (patrz: strona WWW).
Mi osobiście zastosowana opcja się bardzo spodobała i nawet przypomniał mi się Postal 2 AW cytatem "Żryj kule!".
Anyway, dokładnie opiszę moje wrażenia po tym, jak skończę grę.

Piotrek 
TheFarm 51

Wysłany: 2009-03-09, 21:21   

MCaleb, otoz to :)

Sadocommando 
TheFarm 51
Farmer

Wysłany: 2009-03-09, 21:31   

MCaleb napisał/a:

Przepraszam, że aż tak się rozgadałem na lekko offtopowy temat, ale to zboczenie zawodowe (patrz: strona WWW).
Mi osobiście zastosowana opcja się bardzo spodobała i nawet przypomniał mi się Postal 2 AW cytatem "Żryj kule!".
Anyway, dokładnie opiszę moje wrażenia po tym, jak skończę grę.

Szacunek za stronę WWW, i akurat nasze zombiaki spełniają wszystkie warunki podane przez Ciebie więc jakby ktoś kiedyś pytał czemu są takie a nie inne to odeślę ich do twojej wypowiedzi :-)

neoXs 
Administrator
Community Manager

Wysłany: 2009-03-10, 11:24   

Ok jestem w bodajże 4 rozdziale :P Gra przednia bardzo można się przy niej zrelaksować ^^ To co podoba mi się najbardziej to system walki wręcz i combo ^^ Niestety mój komp musiał obniżyć loty ze względu na otwarte przestrzenie gry ale da się spokojnie grać :D a grafika dalej jest b. ładna.

Do odgłosów zombie zdążyłem się przyzwyczaić i czasami mają niezłe teksty ale i tak Tomasz Kot jest najbardziej klimatyczny z tego wszystkiego. Grywalność stoi na wysokim poziomie na nudę narzekać nie można :) Przybijanie przeciwnika do ściany za pomocą celnego rzutu bagnetem jest po prostu pr0!

Kistel24 
Świeża Krew

Wysłany: 2009-03-10, 15:50   

Właśnie ukończyłem Necrovision, naskrobię więc kilka zdań o moich wrażeniach z rozgrywki.
Muszę przyznać, że gra jest naprawdę świetna i w swojej kategorii (czyli relaksujących nastawionych na krwawą jatkę i czystą akcję gier) jest jednym z najlepszych tytułów w jaki grałem. Lokacje są bardzo klimatyczne i ponure. Lasy, okopy twierdza i wreszcie podziemia wampirów są świetnie zaprojektowane - widać że autorzy włożyli sporo wysiłku w ich stworzenie. Bronie z okresu I wojny światowej sprawdzają się świetnie, a już "wampirzy" arsenał kompletnie daje czadu. Tutaj oklaski nalezą się szczególnie za Rękę cienia która jest (według mnie) jedną z najlepszych broni w historii Fpsów. Szatkowanie wrogów i przysmażanie ich kulami ognia daje niesamowitą frajdę.
Skoro już o przeciwnikach mowa to tutaj też jest super. Walki z niemcami potrafią być wymagające, szkoda tylko, że autorzy nie dobracowali nieco bardziej ich sztucznej inteligencji. Nie oczekuję niczego na miarę SI z Feara ale miłoby było gdyby chociaż uciekali przed nadlatującym granatem. Za to do "paranormalnych" wrogów nie mam żadnych zastrzeżeń. Wszyscy od zwykłych zombiaków po zwinnych wampirzych akrobatów i wielkich trolli z młotami są świetnie opracowani i trudni do ubicia.
Na uwagę zasługują też bossowie i liczni sub-bossowie. Walka z upadłym aniołem siedzącym na grzbiecie trzygłowej bestii toczona z grzbietu wielkiego smoka czy starcie z olbrzymim mechanicznym skorpionem potrafią podnieść poziom adrenaliny (nawet dosłownie)

SPOJLER!
Tutaj chciałbym nieco ponarzekać na finałową walkę. Niby walczymy z królem demonów, niby siedzimy za sterami mechanicznego golema ale całe to starcie jest jakieś takie bez polotu. Sam główny zły porusza się nieco jak makieta i atakuje jakby od niechcenia. Nie twierdzę że finał jest słaby ma swój klimat (głównie dzięki rewelacyjnej muzyce) ale prawdę mówiąc spodziewałem się czegoś na wzór pierwszego bossa z Painkillera. Kto grał ten zrozumie - tam czuło się ogrom naszego przeciwnika i wiedziało się ze mamy do czynienia z gigantyczną i trudną do ubicia bestią. Tutaj niby jest to samo ale bez tego "czegoś". Wiem że pewnie czepiam się na siłę ale nic nie poradzę- uwielbiam starcia z bossami w grach i spodziewałem się czegoś bardziej epickiego.
KONIEC SPOJLERA

Parę słów o oprawie- grafika jest świetna, a wszelkie rozmycia i inne efekty tylko pogłębiają dobre wrażenie
Muzyka prezentuje nawet wyższy poziom - zagrzewa do walki i idealnie komponuje się wydarzeniami dziejącymi się na ekranie.
Podsumowując nie zawiodłem się na Necrovision - panowie z The Farm 51 zrobili rewelacyjną, grywalną grę która nie nurzy dzięki licznym urozmaiceniom tak w scenerii jak i w gameplayu (nowe uzbrojenie, możliwość kierowania mechem czy nawet smokiem) Mam nadzieję że gra sprzeda się bardzo dobrze i że szybko usłyszymy o planach stworzenia sequela lub prequela

[ Komentarz dodany przez: neoXs: 2009-03-11, 09:43 ]
Pamiętaj aby oznaczać fragmenty fabuły SPOJLERAMI. Nie psujmy zabawy graczom, którzy jeszcze nie doszli tak daleko jak Ty.

Hellbound 
TheFarm 51
The Farm 666

Wysłany: 2009-03-11, 14:55   

http://marxengelslenin.bl...vision-and.html

Yodelline
Świeża Krew

Wysłany: 2009-03-11, 17:06   

wlasnie dostalem. gra jest super a szczegolnie misja z robotem gdzie trzeba rozwalic pajaka wielkiego

-Mordimer- 
Świeża Krew

Wysłany: 2009-03-14, 14:29   

Ukończyłem gre i musze stwierdzić , że pod koniec gra robiła się nudna...lol...
Musze zgodzić się z Kistel'em24 co do tego , że ostateczna walka nie powala na kolana.
Choć muzyka trzeba przyznać jest bardzo dobra.
Niestety dla mnie gra na końcu zrobiła się nudna, nie wiem dlaczego , ale takie miałem uczucie.
Może dlatego, że nie jestem wielkim fanem FPS'ow z tematyką: demony i zombie ;]

Krossfire 
Ocalały
HiszpańskaInkwizycja

Wysłany: 2009-03-14, 18:46   

Hellbound napisał/a:
http://marxengelslenin.blogspot.com/2009/03/first-impressions-of-necrovision-and.html

"NecroVision will get around a 4/10 and Cryostasis will get a maximum of 6/10. Why? Because these small low budget developers don't have enough money to bribe shitty American sites." - po części się z tym zgadzam (często wystarczy porównać User Score do oceny recenzenta na stronie). No i dodajmy do tego aferę z Jeff'em Gerstmann'em, tuż po tym jak przyznał "Kane & Lynch" słabą ocenę... na szczęście chyba na dobre to wszystkim wyszło 8-)

Ale i nasz polski recenzent z czasopisma (CD-Action) nie był zbyt łaskawy, skoro według niego pierwsze kilka godzin gry można wyciąć, bo nic się nie dzieje i nie ma rękawicy xD No i to przekonanie, że zombiemu trzeba rozwalić głowę, bo inaczej bez przerwy wstaje i atakuje (chyba, że o czymś nie wiem).

Moje osobiste wrażenia z gry są na dzień dzisiejszy jak najbardziej pozytywne, grafika jest bardzo przyjemna i klimatyczna, muzyka ładnie tworzy nastrój, a design poziomów (przynajmniej tych, które dane mi było do tej pory widzieć :-P ) jest bardzo dobrze przemyślany.
To oczywiście tylko wstępne zachwyty, jak będzie później - czas pokaże 8-)

Cichy 
Świeża Krew

Wysłany: 2009-03-17, 14:34   

Pierwsze wrażenia:

Necrobugsion ; p

Długie czasy wczytywania u mnie od minuty do półtorej chociaż jak widze niektórym się i po kilka min wczytuje...

Błędy fizyki, AI

Drętwe dialogi, fabuła taka sobie

Co do grafiki bardzo ładna i mi dość dobrze chodzi na średnio-wysokich.
Grywalność: Wg mnie taki bardziej dynamiczny painkiller.

Można rozładować stres waląc z shotguna do zombiaków : D

Jakbym miał oceniać w skali od 1 do 10:

Grafika: 9/10
Muzyka: 7,5/10
Grywalność: 8/10
Dialogi: 6/10
Fabułą: 7/10
Stabilność działania: 7/10

Maro 
Świeża Krew

Wysłany: 2009-03-17, 19:40   

Udało mi się przejść kampanię single na poziomie "Chojrak". Muszę przyznać zabawa całkiem niezła ale znacznie lepiej grało mi się na powierzchni - szary, ponury klimat, okopy etc.

W podziemiach wampirów było zdecydowanie za ładnie - w dodatku - co to za wampiry? Ganiają sobie takie puszki i atakują nas ciosami karate/ostrzeliwują z pistolecików. Żadnego picia krwi, niepokojących obrzędów czy czegoś w tym stylu. W ogóle takie biedactwa napadnięte przez demony :mrgreen:

Zupełnie nie groźne, pokojowo nastawione do życia stworzonka. Nie wampiry tylko kreciki :-P

Samo piekło też niczym ciekawym nie zaskakiwało - ale sieczka była porządna ;-)

Co do fabuły - nic specjalnego, ale podoba mi się pomysł z Simon says: I'll be back!

Jak rozumiem jako miniboss do ubicia w NecroVisioN 2? 8-)

Przy okazji - czy ktoś widział w grze słynne "straszliwe stwory pokryte drutem kolczastym" gdzie indziej niż na intrze? Wspominają o nich "pamiętniczki" i ranny brytyjski żołnierz w twierdzy, ale nigdzie takiego nie spotkałem. Pojawiają się w ogóle w grze np. na wyższym poziomie trudności (chyba, że miały to być na przykład te "szybkie zombiaki" i nie zdałem sobie z tego sprawy :lol: )?

M'cin 
Stały Bywalec
Stolp

Wysłany: 2009-03-18, 19:21   

ja, jako zadeklarowany pesymista, skoncentruje się na minusach :)
pozytywy w skrócie:kombosy i furia; broń:autentyczna, wampirze patenty i rękawica; wampiry i zombiaki; smok i golem; sekrety; w zasadzie 3 światy (nasz, wampirów, piekło); 1 boss;długość gry (dłuższa niż większość nowych FPS'ów), wyzwania(mój ulubiony element gry)

no i minusiki: pierwsze 3 poziomy za kiepskie, za wolne, ślimaczą się i dłużą. są w nich ciekawe momenty, ale miałem uczucie, że kasę zmarnowałem. na szczęście się potem poprawiło.

czasami w poszukiwaniu sekretów się zapuściłem gdzieś, a twórcy gry nie przewidzieli, że ktoś tam zabłądzi, więc drogę blokowała mi niewidzialna ściana. albo nagle umierałem, bo poszedłem nie tam, gdzie trzeba.

nie wiem, po co w takiej "rzezi w hurcie" tak rozbudowana fabuła. żeby chociaż ponad przeciętność się wybijała. a tak nic. po prostu jakoś specjalnie rozbudowana nie jest, a i do tego spowalnia dynamikę. w SS i PK grało mi się dużo lepiej bez tych przerywników i gadek. na szczęście wyzwania ratują sprawę.
no i podczas oglądania filmików dostawałem pikselozy, jakby te filmiki malunki były robione w innej rozdzielczości.

po przejściu do świata wampirów zostałem pozbawiony autentycznej broni z 1 i 2 grupy . nie ma też więcej amunicji do karabinów i trench guna. trochę denerwujące, bo straciłem technikę do walki z trollami, a poza tym lubiłem poprztykać z 2 lugerów. no i kopniak zrobił się prawi bezużyteczny.

naczytałem się też, jaka ta gra trudna, że poziom trudności za wysoki itp. a jak dla mnie za łatwa. duża w tym wina autoregeneracji. wiem, że bieganie za apteczkami w grze tak premiującej walkę wręcz trochę się nie zgadza, ale w.w. czynnik i ostatni dech (czy jakoś tak) sprawiały, że nie martwiłem się o otrzymywane obrażenia.

wolałbym też, żeby Niemcy i zombiaki niemieckie gadały po niemiecku, a nie po polsku z "Akczentem".

końcowe bosy: wiecie, ile się namęczyłem z nekrogigantem w PK? nie ? w każdym razie dużo, a tutaj za pierwszym-drugim podejściem na chojraku się ich tłukło bez wysiłku. no i klimat nie ten. nie mowie, że lipa totalna, ale mogli być dużo lepsi(i trudniejsi).

gra mi się podobała strasznie w singlu, w mojej prywatnej skali 9/10. więc czemu tak narzekam? raz że lubię:) a dwa, że może dzięki temu jakiś ewentualny dodatek będzie lepszy, bo akurat twórcy przypadkiem to przeczytają i wezmą pod uwagę moje narzekania.

MavericK
Świeża Krew

Wysłany: 2009-03-19, 18:59   

Pierwsze wrazenie VERY BAD . gra nie odpala mi sie . Uruchamiam ikone i reset Kompa jak gre odpale to napisze cos wiecej napewno

-Mordimer- 
Świeża Krew

Wysłany: 2009-03-20, 11:06   

Mi się mapa wczytywała w około 30 sekund, ale to na pewno przez to , że mam "mocny" komputer.

Beliar 
Świeża Krew

Wysłany: 2009-03-20, 23:01   

Witam,

Pozwolę sobie opisać moje pierwsze wrażenia z gry.

Znalazłem się w gronie farciarzy, którzy grę wygrali w konkursie (sponsorem była oczywiście firma Cenega).

Grę odpaliłem wczoraj po raz pierwszy, pierwsze wrażenia - świetny klimat, muzyka.

Pograłem jak dotąd parę godzin i stwierdzam, iż jedyną rzeczą jaką mi przeszkadzają są trochę sztuczne dialogi i nie kiedy śmieszne animacje (np zombiak zacina się na skrzynce, tak jakby nie mógł przejść). Poza tym - miodzio :) Liczyłem na siekę, grę w której mogę wyładować zły dzień w pracy... i udało się :)

Jak już wcześniej wspomniałem klimat, muzyka oraz sam pomysł bardzo fajne. Jeśli chodzi o grafikę, również zero zastrzeżeń. Gra nie wykrzaczyła się ANI razu, nie miałem żadnych błędów, freezów. Po prostu czysta przyjemność.

Ponad 40 FPS przy rozdziałce 1280x1024 Athlonie 4200+ (@3,1 ghz), GF 8800 GT (600/900/1500 @ 750/1120/1920) oraz 4 GB ramu DDR2 900 mhz.

Sprzęt jakichś najwyższych lotów nie jest, zapewne pomogło mocne OC. nie wiem czemu ludzie z quadami i triple'corami mają problemy :p

Jeśli chodzi o multiplayer. Nie widze serwerów, jednak założyłem dziś grę (patch 1.0. Przy 1.1 nikt nie wchodzi bo za mało osób go chyba posiada) i parę osób wbiło (głównie z zagranicy) :)

Dla własnej przyjemności postaram się hostować grę o różnych porach. Multi wygląda bardzo ciekawie.

Ogólnie, gratuluję Twórcom bardzo udanego produktu. Cieszę się, że polacy również potrafią pokazać swój talent na tej płaszczyźnie ;)

Pozdrawiam oraz do zobaczenia in game.

Ave

Beliar

mandragora 
Świeża Krew

Wysłany: 2009-03-23, 22:52   

dziś pograłem całe 4 minuty w demko i nie zawiodłem się, grafa wymiata jak dla mnie, bo grałem na sprzęcie na którym bez problemu pociągnął ją na max ustawieniach. Zarąbiście się w to to gra. Kupuję na 100%

Odpowiedz do tematu